SLAVERNIJ EN VRIJHEIDjaarbanner
ZOOM-lezing door DINEKE STAM
zaterdag 21 oktober - 16:00 uur.

In het tijdperk van de Verlichting, the Age of Reason, waren ideeën over vrijheid volop in ontwikkeling. Tegelijkertijd bestond er slavernij in de koloniale rijken van het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Aan de hand van twee tijdgenoten, Belle van Zuylen en Christiaan van Molhoop, die beiden zowel in Nederlandse als Engelse kastelen hebben gewoond, verkent Dineke Stam in deze lezing de wereldwijde geschiedenis van koloniale slavernij en de invloed van gender, klasse en ‘ras’ op individuele levens.

Het leven van Christiaan van Molhoop begon in Suriname. Zijn portret werd getekend, toen hij een voorname bediende was op Hampton Court. Belle van Zuylen ontwikkelde zich op Slot Zuylen tot schrijver met een onafhankelijke geest en ontmoette o.a. David Hume, Voltaire en James Boswell. Hoe verbinden slavernij en vrijheid hun levens? Dineke Stam

Dineke Stam (geb.1958) is historica, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte als tentoonstellingsmaker in het Anne Frank Huis en als projectleider Interculturele Programma's Erfgoedbreed bij de Nederlandse Museumvereniging.

Sinds 2005 realiseerde ze als zelfstandige met haar bedrijf IMHP (Intercultural Museum and Heritage Projects, IMHP) tal van projecten rond gender & vrouwengeschiedenis, de Tweede Wereldoorlog & de sjoa en slavernij & koloniale geschiedenis. Daarnaast is zij vanuit het project Mapping Slavery co-auteur van de tweetalige gidsen over het slavernijverleden van Amsterdam (2014), New York (2017) en Nederland (2019).

In mei dit jaar verscheen het boek van Ineke Mok en Dineke Stam, Haarlemmers en de Slavernij. We hopen op deze zoomlezing weer veel leden te zien die te ver weg wonen om live evenementen bij te wonen.

     Van Zuylen      schip     molhoop


Wanneer zaterdag 21 oktober 2023
Waar ZOOM event at home
Tijd 16:00 uur,
Voor wie ? alle leden met of zonder gasten kunnen meedoen
Toegang £10.00 per computerscherm
klik voor bank- en betalingsdetails Lloyds Bank,Sort Code: 30-97-86, Account nr: 00023004, ref: Van Zuylen
Aanmelden Aantal schermen vóór 14 oktober hier bij Marianne .
page footer