THE VAN DE VELDES: GREENWICH, ART AND THE SEA
tentoonstelling

jaarbanner
QUEEN’S HOUSE in GREENWICH
donderdag 9 maart 2023 - 14:00 uur.

Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge behoorden tot de top van de 17de-eeuwse zeeschilderkunst.

Willem van de Velde de Oude was een dappere man, die niet zonder gevaar verschillende zeeslagen bijwoonde en het verloop van de strijd vast legde op papier.
Willem van de Velde de Jonge stond bekend om zijn schilderijen van kalme kustscènes tot stormachtige zeeën.

In 1672 vertrokken de van de Veldes naar Engeland, waar zij werden verwelkomd aan het Engelse hof van koning Karel II. Samen richtten ze een studio op in het Queen's House in Greenwich. Hier werkten ze aan koninklijke opdrachten, prachtige schilderijen en wandtapijten, evenals duizenden gedetailleerde schetsen, tekeningen en ontwerpen, waarvoor ze elk een jaargeld van £100 betaald kregen.
Nu, 350 jaar na hun eerste aankomst in Engeland, wordt het Queen’s House opnieuw een thuis voor de van de Veldes.

van de velde zeeslag

Dit schilderij, A Royal Visit to the Fleet in the Thames Estuary, van Willem van de Velde de Jonge is bijna 4 meter breed en een van de grootste schilderijen die hij ooit gemaakt heeft. Na twee jaar restauratiewerkzaamheden is dit schilderij weer in al zijn glorie te bewonderen.

Het National maritime Museum bezit de grootste collectie Van de Veldes-kunstwerken ter wereld en is al lang een centrum van Van de Velde-expertise. Deze tentoonstelling viert deze vergeten meesters en hun praktijk, 350 jaar nadat dat zij in Engeland aankwamen. De expositie zal ook onthullen hoe de nalatenschap van de familie als gerenommeerde geëmigreerde kunstenaars de Britse visuele cultuur transformeerde en toekomstige generaties kunstenaars inspireerde, waaronder J.M.W. Turner.
Willem van de Velde de Oude en Willem van de Velde de Jonge waren de belangrijkste en meest invloedrijke zeeschilders van de zeventiende eeuw. Tijdens een bezoek aan de Nederlandse Republiek in 1667 bezocht Cosimo de Medici twee kunstenaarsateliers: Willem van de Velde de Oude en Rembrandt.

Na een lunch in gezellige The Old Brewery bij het Old Royal Naval College, lopen we gezamenlijk naar het Queen’s House voor een inleiding door de curator van de tentoonstelling, waarna iedereen op eigen gelegenheid van deze indrukwekkende tentoonstelling kan genieten.


Wanneer donderdag 9 maart 2023
Waar Queen's House - Greenwich - Klik hier voor directions link.
Tijd lunch: 12:30 uur, 14:00 tentoonstelling
Voor wie ? alle leden met of zonder gasten zijn welkom
Aanmelden zo spoedig mogelijk via email naar Clarence Tan hier. link
Toegang Tentoonstelling: 17:50 p.p., 22.50 p.p. voor gasten - Lunch op eigen kosten
klik voor bank en betalingsdetails Lloyds Bank,Sort Code: 30-97-86, Account nr: 00023004, ref: vd Veldes
page footer