DULWICH PICTURE GALLERY: REMBRANDT'S LIGHT
UNLOCKING PAINTINGS: ARTISTS IN AMSTERDAM
op donderdag 17 oktober 2019 om 14:00 uur


Waarom werden kunstenaars aangetrokken tot Amsterdam ?

In de Gouden Eeuw was Amsterdam dé economische macht van Europa en lagen de kansen voor het oprapen: rijke kooplieden en anderen kochten graag kunst en ambitieuze jonge schilders wedijverden om allerlei mooie opdrachten. Toch eiste dit soms een hoge tol en sommige kunstenaars besloten om de stad juist te verlaten.
Deze tentoonstelling gaat over de persoonlijke verhalen van kunstenaars in Amsterdam.

Meindert Hobbema, Boslandschap met een watermolen
Adam Pynacker, Landschap met jagers en wild

Na een rondleiding van de permanente collectie, met speciale aandacht aan deze kleine tentoonstelling, krijgen we een introductie tot de Rembrandt's Light tentoonstelling, die we daarna zullen bezichtigen.

2019 is het Jaar van Rembrandt. Overal in Europa viert men het feit dat de kunstenaar 350 jaar geleden is overleden en ook de Dulwich Picture Gallery draagt haar steentje bij met een bijzonder Rembrandtmoment in Londen. Deze innovatieve tentoonstelling heeft als doel een frisse blik op deze onvergelijkelijke oude meester te werpen. Tot de vele primeurs behoort het oogverblindende Philemon en Baucis uit de National Gallery of Art in Washington, nu voor het eerst in het VK te zien.

In 'Rembrandt's Light' worden vijfendertig met zorg uitgekozen leenstukken bijeengebracht die samen laten zien hoe Rembrandt meesterlijk gebruik maakte van licht en visueel een verhaal kon vertellen. Daarbij ligt de nadruk op zijn belangrijkste jaren, van 1639 tot 1658, toen hij aan de Breestraat woonde (nu het Rembrandthuis).
In het bijzondere, van licht doordrenkte atelier, vervolmaakte hij zijn belangrijkste werken, waaronder De verloochening van Petrus en De schilder in zijn atelier. De stukken zijn thematisch gehangen en tonen de innovatie in Rembrandts kunst, van het oproepen van een contemplatieve sfeer tot lichtval op mensen en het creëren van effect en drama.

Tot de hoogtepunten behoren drie van zijn beroemdste schilderijen van vrouwen: Badende vrouw, Een vrouw in bed en Jong meisje aan het venster, die laatste uit de collectie van de Dulwich Gallery zelf. Ook zijn er voor het eerst in het VK twee schilderijen uit de Gemäldegalerie in Berlijn te zien.

Rembrandt van Rijn, Een vrouw in bed, 1645-6,
National Galleries of Scotland.
Presented by William McEwan 1892.

Rembrandt van Rijn
Jong meisje aan het venster, 1645
Dulwich Picture GalleryDe ruimtes zijn ontworpen om contemplatieve momenten te creëren voor de bezoeker, met dramatische verlichting en heldere uitleg waardoor we de wereld van Rembrandt betreden.
Dulwich Picture Gallery heeft bekroond filmmaker Peter Suschitzky (Star Wars etc.) in de arm genomen voor de bijzondere verlichting van de tentoonstelling.

Voorafgaand aan ons bezoek aan de galerie is er gelegenheid om gezamenlijk te lunchen in Dulwich Village.

  Datum:       Donderdag 17 oktober 2019

  Tijd:   Lunch 12:00 en tentoonstelling14:00 uur

  Plaats: Dulwich Picture Gallery, Gallery Road, London SE21 7AD
15 min. per trein van Victoria naar West Dulwich of van London Bridge naar North Dulwich, dan 10 minuten lopen.

  Kosten: £ 20.00 p.p., Art Fund £ 13.00 p.p.
inclusief een rondleiding van de permanente collectie en de
Unlocking Paintings: Artists in Amsterdam
tentoonstelling en een korte lezing en bezoek aan de Rembrandt's Light tentoonstelling

  Aanmelden Vóór dinsdag 1 oktober 2019 via het formulier in het Neerlandia Nieuws