HILMA AF KLINT & PIET MONDRIAANjaarbanner
TATE MODERN
maandag 26 juni vanaf 11:00 uur
tentoonstelling inclusief privé-lezing en lunch

In Tate Modern wordt het werk van twee baanbrekende moderne kunstenaars voor het eerst samengebracht in een duotentoonstelling: Hilma af Klint (1862–1944) en Piet Mondriaan (1872–1944). Nederlandse schilder Piet Mondriaan is een van de iconen op het gebied van de abstracte kunst.
Maar ook de Zweedse Hilma af Klint kan als een pionier van de abstractie in het begin van de 20ste eeuw gezien worden. Beide kunstenaars begonnen als landschapsschilders en ontwikkelden een geheel eigen beeldtaal. hilma
Hoewel zij elkaar nooit hebben ontmoet, laat de tentoonstelling zien dat hun eigenzinnige stijlen zijn ontstaan uit een gedeelde fascinatie voor spirituele bronnen en het verlangen om de krachten achter het leven op aarde te begrijpen.

De natuur was een blijvende inspiratiebron voor Hilma af Klints kunst. Ook had zij een grote interesse in wiskunde en spiritualiteit, wat merkbaar is in haar werk. Tijdens haar studie aan de Academie in Stockholm leerde zij gelijkgezinde en spirituele vrouwen kennen met wie zij de groep "De fem (De vijf)" ging vormen. Het werk dat daaruit voortkwam werd een bijna geheime particuliere aangelegenheid. Haar grote oeuvre, dat sterk esoterisch geïnspireerd was, werd na 1914 niet meer tentoongesteld.

piet In haar testament legde Hilma vast dat haar werk tot twintig jaar na haar dood niet mocht worden getoond. Pas in de jaren tachtig kreeg haar oeuvre internationale bekendheid.
Zij geldt nu als een van de pioniers van de abstracte schilderkunst en een van de grote schilderessen van het begin van de 20ste eeuw.

Ook in het werk van Piet Mondriaan speelde de natuur, wiskunde en spiritualiteit een grote rol. Mondriaan is vooral bekend door zijn abstracte schilderijen met lijnen en vlakken in de kleuren zwart, rood, blauw en geel, maar daar is hij pas rond zijn veertigste mee begonnen. Voor die tijd schilderde hij realistische taferelen, waarin de natuur een hoofdrol speelde.

Deze tentoonstelling biedt de kans om het kleurrijke en boeiende werk van de steeds meer bekende en geliefde Hilma af Klint te leren kennen en levert tegelijkertijd nieuwe perspectieven op het werk van Piet Mondriaan én de ontwikkeling van de abstracte kunst.

Op maandag 26 juni zullen we deze tentoonstelling bezichtigen en meer leren over deze twee schilders.


Wanneer donderdag 26 juni 2023
Waar Tate Modern, Bankside, London SE1 9TG
Programma 11:00 uur Thee en koffie in de Starr Cinema Foyer van Tate Modern
11:30 uur Lezing met PowerPoint presentatie door een Tate expert in de Starr Cinema
12:30 uur Buffet lunch
13:30 uur Toegang tot de tentoonstelling
Voor wie ? alle leden
Toegang £50.00 pp, inclusief thee/koffie, privélezing, lunch en tentoonstelling
£41.00 voor Art Fund members met ID
£31.00 voor Tate Members met ID
klik voor bank- en betalingsdetails Lloyds Bank,Sort Code: 30-97-86, Account nr: 00023004, ref: Van Zuylen
Aanmelden Vóór vrijdag 11 juni 2023 per e-mail hier bij Marianne .
page footer