'Opdat Wij Niet Vergeten'
Nationale Herdenking 2023

De Nationale Herdenking van alle burgers en militairen die, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties, en bij terreurdaden en vredesmissies - in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld - zijn omgekomen, vindt plaats op

donderdag 4 mei 2022, 19:00 - 20:20 uur
op het Nederlandse Ereveld van 'Mill Hill Cemetery'
Millspit Hill te Londen NW7 2RR

Tijdens de plechtigheid zal ambassadeur Karel van Oosterom een krans leggen namens de Nederlandse regering en legt Jan Krekel een krans namens Vereniging Neerlandia.

Tevens zullen kransen worden gelegd namens de Nederlandse Strijdkrachten, de Engelandvaarders en de Nederlandse Kerk.

Kinderen van de Regenboogschool zullen uit eigen werk gedichten voorlezen.

Iedereen is van harte welkom op deze jaarlijkse herdenking. Vanaf 19:00 uur is er thee en koffie beschikbaar en hebt u de gelegenheid om een tulp te leggen bij een of meerdere graven. Deze tulpen staan voor u klaar.
Een vertegenwoordiger van de Commonwealth Wargraves Commission is aanwezig en kan u meer vertellen over de individuele personen die op het Ereveld begraven liggen.

De plechtigheid begint om 19:50 uur, met twee minuten stilte om 20:00 uur; het eindigt rond 20:20 uur. Voor de lokatie van het Ereveld en de kapel in de cemetery: klik hier .

Het Nederlandse Ereveld in 'Mill Hill Cemetery'
nationaal monument amsterdam
Na de tweede wereldoorlog werd een strook land van ong. 2000 m2 in het noordelijke deel van Mill Hill Cemetery door de Borough of Paddington geschonken aan de Nederlandse Oorlogsgravenstichting voor een Nederlands Ereveld in Groot-Brittannië.

Het Ereveld werd geïnaugureerd door ZKH Prins Bernhard der Nederlanden in aanwezigheid van de Duke of Gloucester op 12 mei 1965.
Hr. Ms. Koningin Juliana bezocht het Ereveld in april 1972.

Het Ereveld telt 254 graven van Nederlandse mannen en vrouwen, die omkwamen in Groot-Brittannië en Noord-Ierland. De slachtoffers zijn militairen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en opvarenden van de Nederlandse Koopvaardij. Ook zijn de namen van 185 slachtoffers, die elders in het VK begraven liggen en om diverse redenen niet naar dit Ereveld konden worden over-gebracht, vermeld op twee gedenkstenen.

In het midden van het Ereveld staat een bronzen beeld van een dodelijk getroffen neer-zijgende mannenfiguur van de Rotterdamse beeldhouwer Cor Van Kralingen.

Op het Ereveld is een tweetalig, Nederlands / Engels, bord geplaatst met achtergrond-informatie over het Ereveld en de daar begraven oorlogsslachtoffers.

nederlands ereveld mill hill
vallende man mill hill
De begraafplaats kan als volgt worden bereikt:
Met eigen vervoer

GPS : 51° 36' 42.80" N, 0° 13' 29.04" W ; postcode: NW7 2RR

Vanuit Londen de A1 in noordelijke richting volgen tot de rotonde, Mill Hill Circus (te herkennen aan een Esso benzinestation vlak voor het bereiken van de rotonde), om de rotonde heen en daarna dezelfde A1 een klein stukje terugrijden richting Londen; linksaf de B 1461, Daws Lane, in en vervolgens bij de T-splitsing rechtsaf Wise Lane in.
Aan het einde van deze weg vindt u de ingang van de begraafplaats.

Met openbaar vervoer

Mill Hill East station aan de Northern Line is het dichtstbijzijnde ondergrondse station. Loopafstand naar de begraafplaats is ongeveer 20 minuten.
Met openbaar vervoer van uw huis naar de begraafplaats ?
klik hier reisinformatie.


Speciaal: 1943-1945, illegale oorlogsedities van Trouw online, geïnteresseerd ? klik hier