VAN GOGH’S SELF PORTRAITS

Expositie in de COURTAULD GALLERY
neerlandia bezoek op woensdag 23 maart 2022 om 11:00 uur

Van 3 februari – 8 mei 2022 vindt in The Courtauld Gallery de allereerste tentoonstelling ooit gewijd aan de zelfportretten van Vincent van Gogh tijdens zijn hele carrière. In deze unieke tentoonstelling in de nieuwe, net geopende Denise Coates Exhibition Galleries in de Courtauld zijn meer dan vijftien zelfportretten van Vincent van Gogh te zien. De laatste keer dat verschillende van deze schilderijen samen te zien waren, was in het atelier van Van Gogh. "Van Gogh's Self Portraits" neemt als springplank Van Goghs iconische zelfportret met het verbonden oor, een van de meest gevierde werken in de collectie van The Courtauld.
Deze expositie brengt samen ongeveer de helft van de zelfportretten die Van Gogh in zijn korte jaren als een schilder heeft voortgebracht,
– een geweldige kans, aangezien veel van deze werken zelden worden uitgeleend. Het is voor het eerst dat de volledige reikwijdte van Van Goghs zelfportretten in een tentoonstelling wordt verkend.

Hij was zeer geïnteresseerd in het schilderen van portretten omdat hij geen geld hadom modellen te huren. In plaats daarvan ging hij via het spiegelbeeld zelfportretten maken. Hij maakte er ongeveer twintig in de tijd, dat hij in Parijs woonde en hij experimenteerde met kleur en techniek.

De eerste portretten zijn nog donker van kleur maar later werden ze vrolijker. Deze zijn onmiddellijk te herkennen aan de doordringende blauwe ogen en het rode haar.

Hij was 34 jaar toen hij in februari 1888 Parijs verliet en naar Arles verhuisde, waar hij hoopte een kunsternaarskolonie op te zetten, samen met Paul Gauguin.

Een uitmuntende selectie van meer dan 15 zelfportretten wordt getoond om de evolutie van Van Goghs zelfrepresentatie te volgen, van zijn vroege zelfportret met een donkere vilten hoed, gemaakt in 1886 tijdens zijn vormingsperiode in Parijs, tot zelfportret met een palet, geschilderd in het asiel in Saint-Rémy-de-Provence in september 1889, één van zijn laatste zelfportretten voor zijn dood in 1890.

De expositie combineert meesterwerken uit grote internationale collecties, waaronder het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, Amsterdam; het Kunstinstituut van Chicago; het Detroit Institute of Arts; de National Gallery of Art, Washington DC; het Musée d'Orsay, Parijs, en de National Gallery, Londen.

  Datum:       Woensdag 23 maart 2022

  Tijd:   Entree 11:00 uur

  Plaats: The Courtauld Gallery
Somerset House, Strand
London WC2R 0RN

  Kosten: komt later, zie hieronder

  Aanmelden Momenteel is de Courtauld boxoffice nog gesloten, maar het helpt onze planning als u alvast uw interesse wilt tonen via e-mail bij Marianne hier