FRANS HALS: THE MALE PORTRAIT

expositie de WALLACE COLLECTION
Neerlandia bezoek op dinsdag 18 januari om 13.45 uur

Het beroemde portret van Frans Hals (1582/3 – 1666) in de Wallace Collection, De lachende cavalier, werd in 1865 in die verzameling opgenomen en vormt momenteel het middelpunt van een bijzondere tentoonstelling in dit museum. Dit is de eerste Hals-tentoonstelling van uitsluitend portretten van mannen, waarin de unieke manier wordt onderzocht waarop Hals dit soort portretten uitvoerde. Er zijn leningen uit andere delen van Europa en uit Noord-Amerika te zien, die tezamen met De lachende cavalier de ontwikkeling van Hals volgen en laten zien hoe de schilder erin slaagde het karakter van zijn modellen als geen ander neer te zetten.
 
Frans Hals werd in Antwerpen geboren en is een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Hij staat vooral bekend om zijn uitbundige stijl in de zogenaamde schutterstukken (groepsportretten van de leden van een gilde of schuttersvereniging) en individuele portretten van de gegoede burgerij en patriciërs in Haarlem.
Zijn zwierige en losse penseelvoering geven zijn werk een intieme en raadselachtige dramatiek, zodat zijn eerste biograaf, Theodorus Schrevelius, zijn stijl al in de zeventiende eeuw als volgt omschreef:

Een ongewone manier van schilderen, hem eigen,
waarmee hij bijna iedereen overtreft.

Nadat hij in de 18e eeuw enigszins was verwaarloosd, leidde de fel omstreden aankoop voor een recordbedrag van de lachende cavalier halverwege de negentiende eeuw ervoor dat de aandacht opnieuw op hem werd gericht. Dat die hernieuwde aandacht precies op dat moment ontstond was geen toeval, want met zijn zeer vrije techniek vormde hij een grote bron van inspiratie voor de Impressionisten, die hem sterk bewonderden.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de kans om voor het eerst De lachende cavalier te vergelijken met het Portret van Tieleman Roosterman (1634), een rijke stoffenhandelaar uit Haarlem. Er is vaak beweerd dat dit een en dezelfde man is en bezoekers aan de tentoonstelling kunnen nu zelf zien of ze het daarmee eens zijn. Zie de collage rechts.

De directeur van de Wallace Collection, Dr Xavier Brays, noemt de tentoonstelling ‘de eerste grote internationale tentoonstelling over een Oude Meester die de Wallace ooit heeft gehouden, een belangrijk moment in ons ambitieuze nieuwe programma (…). We doen ons unieke en geliefde portret eer aan met dit onderzoek (…) naar de unieke culturele, kunsthistorische invloed’ van Frans Hals.
 
Voorafgaand aan de tentoonstelling is er gelegenheid te lunchen in het Wallace Restaurant in de prachtige, met glas overdekte, binnentuin van de Wallace Collection.

 
  Datum:       Dinsdag 18 januari 2022

  Tijd:   Lunch 12:00 en tentoonstelling 13:45 uur

  Plaats: The Wallace Collection,
Hertford House,
Manchester Square, London W1U 3BN

  Kosten: £16.00 per persoon inclusief audio
(lunch op eigen kosten)


  Aanmelden Er zijn nog kaarten beschikbaar .
Aanmelden vóór 11 januari 2022 per e-mail bij Clarence Tan HIER.