Brexit Update voor Nederlanders in het VK
informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

oktober 2018

Wat speelt er ?

De onderhandelingen tussen de EU en het VK over de Brexit zijn nog niet afgerond. EU-onderhandelaar Michel Barnier informeerde de 27 Europese regeringsleiders op 17 oktober over de laatste stand van zaken. Het VK en de EU werken nog steeds aan een terugtrekkingsakkoord en een politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen.
Ondanks vooruitgang op het terugtrekkingsakkoord moest Barnier de Europese Raad informeren dat er geen 'decisive progress' is zoals gedefinieerd tijdens de informele Europese Raad in Salzburg. Er ligt nog geen finaal akkoord over de gehele tekst van het terugtrekkingsakkoord.

Paspoort en ID-kaart

Na de Brexit op 29 maart 2019 komt er mogelijk een overgangsperiode tot 31 december 2020 als onderdeel van het terugtrekkingsakkoord waar de EU en het VK momenteel over onderhandelen. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten in het VK nog gelden en daarmee ook de geldigheid van de Europese ID-kaart als reisdocument in het VK. Tevens is afgesproken dat EU-burgers nog tenminste gedurende 5 jaar na het einde van de overgangsperiode op een EU-identiteitskaart naar het VK kunnen reizen.

In het ongewenste scenario dat de EU en het VK er niet in slagen om een terugtrekkingsakkoord te sluiten, is het mogelijk dat de bovenstaande afspraken ook niet in werking treden. Dan is het dus denkbaar dat na de uittreding van het VK uit de EU op 29 maart 2019 de Europese ID-kaart niet meer geldig is voor een bezoek aan het VK. Als u in het VK woont of regelmatig naar het VK reist, kunt u als extra zekerheid overwegen een paspoort aan te vragen, in aanvulling op of vervanging van uw Europese ID-kaart.

Informatieavond over EU Settlement Scheme

Op 19 oktober 2018 was er in Europe House in Londen een informatiesessie voor organisaties die met EU burgers werken. Het onderwerp was het nieuwe EU Settlement Scheme voor EU burgers in het VK. 
De livestream van deze bijeenkomst is hier nog te bekijken.

eu wegwijzer