Schiphol Paspoortbalie, toch niet zo makkelijk. Een case-history.
Paspoortbalie Schiphol:

Over de Schipholbalie heb ik (ed: Eelco Key) al vaak geschreven, meestal in combinatie met het kunnen aanvragen van de DigiD voor Nederlanders uit het buitenland – dat wil zeggen: voor degenen die na 1994 zijn geëmigreerd.
 
Maar er gebeurt meer bij de Schipholbalie: als Nederlander in het buitenland kun je er je paspoort laten vernieuwen. Althans, als je warme affiniteit hebt met Kafka. Want in de praktijk ligt e.e.a. nogal bizar. Waar begint het?
 
In verband met de verplichte vingerafdrukken moet je in persoon verschijnen, en daarmee blijven twee opties open: ofwel je gaat naar het overgebleven ‘dichtstbijzijnde’ consulaat of ambassade, danwel je wendt je tot de Schipholbalie. Dat aanvragen via ‘jouw’ consulaat of ambassade makkelijk tot duizend dollar kan oplopen door de combinatie van aanvraag-, reis- en verblijfkosten, dat weten we inmiddels – wellicht is het bij de Schipholbalie gemakkelijker en goedkoper?
 
Soms is een praktijkvoorbeeld het beste om daadwerkelijk aan te tonen wat er nu mis is. Neem nu mevrouw Koppedraijer uit Illinois (Verenigde Staten). Ze stuurde me een brief, waaruit ik de belangrijkste passages citeer:

“De website van de Schipholbalie is ontzettend misleidend. Omdat Schiphol technisch een grenspost is, waar de voorwaarde voor het aanvragen van een paspoort veel strikter zijn dan bij consulaten en ambassades, moet men meerdere (moeilijk te verkrijgen) documenten overleggen. De introductie op de website van de Schipholbalie doet voorkomen dat men met een Nederlands paspoort en verblijfsvergunning van het land waar men woonachtig is, een paspoort kan aanvragen.”

Overigens kan men zonder afspraak er niet terecht. En dan volgen de extra vereisten:
– “Een geldige originele verblijfsvergunning.
Men zou aannemen dat de Green Card (uitgegeven door Homeland Security) voldoende zou zijn, maar het tegendeel is waar. Er moet een formulier ingevuld worden aan de hand waarvan dan de eigenlijke vereiste documenten worden benaamd. In mijn geval is dit onder meer:

– een geboortebewijs, niet ouder dan 6 maanden;
– een actueel bewijs van woonplaats in het buitenland met vermelding van nationaliteit, niet ouder dan 6 maanden. Dit bewijs van woonplaats bestaat niet in de VS.
Maar niet getreurd, daar heeft de Nederlandse overheid iets op bedacht. Met kan een zgn. Statement of Residence verkrijgen bij de Nederlandse Ambassade. Dit kan persoonlijk worden aangevraagd of per post.
De voorwaarden zijn als volgt: men overlegt 1 origineel en 1 genotariseerde kopie van een geldig Nederlands paspoort, permanente verblijfvergunning (Green Card), certificaat van uitschrijving uit de laatste Nederlandse woonplaats, bewijs van huidig adres, bijv. een gasrekening op eigen naam (maar geen bank statement, anders moet er ook een huwelijksakte worden overlegd) alles voor $33.

Aangezien men volgens de Amerikaanse wet nooit de Green Card uit handen mag geven, is het onmogelijk om dit woonplaatsbewijs per post te verkrijgen.
Dus we zijn weer terug bij af: als ik ‘gewoon’ naar Washington vlieg, hoef ik alleen m’n paspoort en Green Card te tonen om weer een nieuw Nederlands paspoort te verkrijgen.”
 
Volgt u het nog? Na deze brief mail ik zelf ook nog met de Schipholbalie, met de vraag over welk ‘ander’ juridisch regime we het nu hebben bij de Schipholbalie. Ik ontvang per mail het volgende antwoord:
 
“Het antwoord op uw vraag is dat de werkzaamheden van de gemeentebalie Schiphol vallen onder de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland. Dit in tegenstelling tot de Paspoortuitvoeringregeling buitenland die geldt voor ambassades en consulaten.”

 
Het komt er dus op neer dat de Schipholbalie onder een ander juridisch regime valt zwaardere eisen stelt EN dat zowel die bijzondere positie van de Schipholbalie als de extra vereiste documenten niet duidelijk op de website vermeld staan.
Daarmee is, helaas, opnieuw bevestigd dat het aanvragen van een nieuw paspoort een disproportioneel dure aangelegenheid geworden (ik waarschuwde hier eerder al voor en het gevaar van verkapte uitburgering). Afgezien van het feit dat het onvoldoende duidelijk gemaakt, dat de Schipholbalie onder een ander wetsregime valt, is het te bespottelijk dat je als Nederlander in het buitenland kunt worden geconfronteerd met verschillende vereisten voor documenten voor verlenging van hetzelfde paspoort.
 
Oh ja, wellicht ten overvloede: de Schipholbalie is telefonisch niet bereikbaar.
De case-history hieronder is alleen van belang voor degenen die buiten Nederland woonachtig zijn. Deze case-history is integraal en zonder commentaar overgenomen uit de Eelco Key Nazomerse Nieuwsbrief 2015.
Voor de hele nieuwsbrief kunt hier klikken.